top of page
  • teknikemek2020

GÖZ GÖRE GÖRE CİNAYET

2 Nisan 2024 Salı günü saat 13.00 civarında İstanbul Beşiktaş ilçesindeki 16 katlı binanın -1 ve -2. katlarında faaliyet gösteren “Masquerade” adlı gece kulübünde ilk açıklamalara göre yapılan tadilat sırasında meydana gelen yangın sonucunda 29 kişi hayatını kaybetti.

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Valilik tarafından yapılan ilk açıklamalarda gece kulübünün 1987 yılında ruhsat alan bir eğlence mekanı olduğu ve son ruhsat yenilemesinin 2018 yılında yaptığı, tadilat için ilçe belediyesine başvuru yapılmadığı, yani kaçak tadilat yapıldığı belirtilmektedir.

 

Yapılan tadilat işleminde alınması gereken önlemlerin hiçe sayılarak meydana gelen yangının önlenememesi, içeride çalışan insanların tahliye edilememesi sonucunda hayatlarını kaybetmesi en temel İSİG önlemlerinin bile alınmadığını, iş yerinin denetlenmediğini bizlere göstermektedir.

 

Her gün yüzlerce insanın kullandığı, üzerinde başka iş yeri ve meskenlerin bulunduğu bu tür bir işletmenin 2018 yılından beri ruhsat yenilemesinin yapılmaması, alınması gereken güvenlik önlemlerinin işletmenin keyfiyetine bırakılması dün yaşanan faciaya davetiye çıkartılmıştır. Bunun gibi birçok denetimsiz ve güvencesiz yer patlamaya hazır bir bomba olarak yaşam alanlarımız içerisinde yanı başımızda durmaktadır.

 

Meydana gelen olay bu tür alanlarda kamusal denetimin ne kadar gerekli olduğunu bizlere bir kere daha hatırlatmıştır. İnsan ve halk sağlığı açısından hak olması gereken İSG Kanunun TMMOB, Türk Tabipleri Birliği, İşçi ve Memur Sendikaları, üniversiteler ve ilgili kurumlarla birlikte yeniden düzenlenmesi, toplu çalışan yerlerin bu kanuna göre periyodik denetlenmesi, alınması gereken önlemleri almayan, yapılan yanlışlara göz yuman, onaylayan kişi ve kurumlar hakkında en ağır yaptırımların yapılması bu tür acıların tekrarlanmaması için başlangıç olacaktır.

 

Yaşanan olay kaza değil, göz göre göre cinayettir.

Meydana gelen olayda hayatını kaybeden emekçilerin hesabı sorulmalıdır.

Olayın tüm sorumluları bulunmalı ve yargılanmalıdır.

 

ÇALIŞIRKEN ÖLMEK,

YAŞAM ALANLARIMIZDA PATLAMAYA HAZIR BOMBALAR İSTEMİYORUZ...

 

EMEK HAREKETİNDEN MÜHENDİSLER



24 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page