top of page
  • Emek Hareketinden Mühendisler

TMMOB SERMAYENİN DEĞİL HALKIN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEKTİR!


Rize İyidere’de deniz dolgusu ile inşa edilmek istenen Lojistik Merkezi ve Liman projesi için 16 milyon tona yakın taş alınması kararlaştırılan İkizdere ilçesi Gürdere ve Cevizlik köyünde yöre halkı toprağına, doğasına sahip çıkma mücadelesini sürdürüyor. Rize Merkez Muhtarlar Derneği, İkizdere Muhtarlar Derneği, İkizdere Ziraat Odası Başkanlığı, Çay Üreticileri ve Dayanışma Derneği ile birlikte TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Rize Temsilcisi Murat Yazıcı’nın da içerisinde bulunduğu bir gurup 16 Mayıs 2021 Pazar günü taş ocağı projesine destek vermek için maden sahasına giderek açıklamalarda bulundu.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Rize Temsilcisi Murat Yazıcı tarafından yapılan açıklamada, devletin çevreci ve hassas olduğunu alana gelirken güzergâh üzerinde yaptığı tünellerle ortaya koyduğu, bazı yatırımların doğaya ve çevreye zarar verebileceğini ancak ekonomik zorluklara rağmen bunun göze alınıp bu projeler ile ülke ve bölge ekonomisine kazanç sağlamanın takdire şayan olduğu belirtilmiştir. Liman Projesi için gerekli olan 16 milyon ton taş için tespit edilen 7 ayrı yerden kaynak almak yerine tek yerin zarar görmesine yönelik kararı da devletin minimum tahribatı seçtiği şeklinde yorumlayan Yazıcı alanın şahıs arazisi olmadığını belirterek kendilerini, bölge halkı ve STK’ları bu projeye hazırlayamadıkları için suçlu gördüklerini belirtmiştir. Murat Yazıcı ayrıca, Rizelilerin devletine ve milletine bağlı olduğunu belirterek bazı bölücü kesimler bunu fırsat bilerek burada devletine milletine bağlı insanları sanki burada bir katliam varmış gibi organize etmeye başladılar diyerek daha önce projeye yönelik yapılan açıklamalara da uyarıda bulunmayı unutmamıştır.

12 Mayıs 2021 tarihinde TMMOB Başkanı ve 22 Oda Genel Başkanının imzası ile yapılan açıklamada, “İkizdere’de daha şimdiden, taşocağı bölgesine yol açabilmek için binlerce ağaç yok edildi. İnşaat firmasının doymak bilmez rant hırsı, hepimizin gözleri önünde ülkenin ve doğanın geleceğini yok ediyor. Tüm yetkilileri, bilim insanlarının, çevre gönüllülerinin, yöre halkının ve doğanın sesine kulak vermeye, bu insanlık suçuna dur demeye davet ediyoruz.” denilmekteydi.

İnşaat Mühendisleri Odası Rize Temsilcisi olarak görev alan bir kişinin, bağlı bulunduğu TMMOB’nin Yasası’nda yer alan, Birliğin amaçları ve çalışma ilkelerini hiçe sayarak, halkın değil sermayenin yanında saf tutarak doğanın katledilmesini onaylamaya yönelik yaptığı açıklama, bugüne kadar Devlet Denetleme Kurulu ile yasalarla, KHK’lar ile hayata geçirilmek istenen iktidar ve sermaye yanlısı bir TMMOB özleminin yansımasıdır.

Dün olduğu gibi bugünde, Kuzey Ormanları’ndan İkizdere’ye, Kazdağları’ndan Bergama’ya, Eşmeden Fatsa’ya, doğaya ve insana zarar verecek tüm projelerin karşısında duracağımızı ve TMMOB’nin çalışma anlayışında da belirtildiği gibi Toplumdan soyutlanmış seçkin mühendis ve mimarların örgütü değil, aksine toplumun içinde yer alan, onun bir parçası olarak toplumla etkileşim içinde bulunan, Emekten ve halktan yana, Demokrat ve yurtsever karakterli bir TMMOB’yi savunmaya devam edeceğimizi belirtiriz.


Mayıs 2021

EMEK HAREKETİNDEN

MÜHENDİS MİMAR VE ŞEHİR PLANCILARI

11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page